youtube

luni, 18 februarie 2008

ŞCOALA, DE LA SĂLAŞUL ARMONIEI LA TEMPLUL DE INFRACTORI ?

Blestemată parcă, să treacă printr-o terapie de şocuri, şcoala românească este practic hărţuită în ultima vreme de toate păturile societăţii. Intrată în colimator din cauza grevei, târâtă prin tribunale chiar de propiul ei minister, ignorată sau tratată cu dispreţ de către guvernanţi, catedrala înţelepciunii a fost pusă la zid de mass media. S-a ajuns chiar la exces de zel din partea ziarelor şi televiziunilor, care, iacătă abia acuş, au depistat că de fapt prin şcoli elevii îşi impart pumni în stânga şi-n dreapta, dau capace vreunei profesoare mai arogantă, sparg table şi jupuie pereţi, înjură ca la uşa cortului, fumează prin veceuri, reglează conturile dintre găşti, cer taxe de protecţie, se răţoiesc la diriginţi, săvârşesc violuri ori pedofilism.



Nu se practicau aceste violenţe şi în trecut ? De la Creangă, care omora muştele cu Ceaslovul în timpul orelor, Prăvale Baba, Ionel, dl. Goe, « pedagogul de şcoală nouă », « elevul Dima dintr-a şaptea » ori « Liceenii » şi decreţeii lui Ceauşescu, şcoala a avut întotdeauna probleme. Direct proporţionale cu societatea din care a facut parte.
A devenit oare după Revoluţie acest sălaş de armonie şi emulaţie spirituală un templu al infractorilor ? Nu se mai face carte în România ? Care sunt vinovaţii crizei actuale ? Cine varsă cele mai multe lături în public ? Cine promovează cel mai abitir violenţa ? De unde află elevii că e cool să ai aventuri sexuale de mic, să-ţi trădezi partenerul, să divorţezi ca şi cum ai schimba nişte izmene rupte ? Cine promovează fetele dezbrăcate pe care le şi premiază ? Unde vezi decolteuri adânci şi văile dintre sâni, chiar şi la prognoza meteo ori sfaturile medicale ? Nu credem că în şcoală. Ci prin mass-media, unul dintre vinovaţi. Pentru vânzare/raiting face orice. L-ar răstigni şi pe Hristos a doua oară. Unii d’aci vin cu soluţii precum învăţământul particular. Foarte bine, dar le-ar conveni să plătească mii de euro pe an pentru odraslele lor ? Dacă tot zvârlă cu molotoave în dascălii care i-au învăţat carte, sunt invitaţi să treacă măcar o săptămână în locul acestora la catredră. Vor ? Sau mai bine zis, pot ?
E vinovat profesorul că elevii stau la 10,00 în baruri printre sticle de bere şi nori groşi de fum ? Cine nu respectâ legile comercializând minorilor băuturi şi ţigări ? Patronii, chelnerii, buticarii, cine ? Şi asta numai pentru un pumn de bancnote ?
Este oare o metodă eficace să fie trosnit elevul cu stinghia la palmă ori ţinut cu genuchii pe coajă de nucă, aşa cum dictatorial o cer majoritatea românilor şcoliţi pe timpu’ lu’ Ceaşcă ? Nu ne-am întoarce la sistemul comunist ? Cui i-ar conveni să-i fie trataţi astfel copiii la şcoală ? Astăzi, când sunt promovate drepturile lor, iar profesorul n-are voie să atingă elevul nici cu un deget, nu poate să-i pună direct 3 dacă acesta nu vrea să participe la lecţie şi nu poate să-l exmatriculeze nici pentru 500 de absenţe, pentru că învăţământul e obligatoriu 10 clase !!!
Nu există securitate în şcoală ? Cine se împotriveşte să ofere măcar un leu pentru cretă motivând că n-au de unde da, şi protestează împotriva introducerii uniformelor în liceu, dar cumpără copilului celular ultimul răgnet şi ţoale de ultima modă ? Cine e vinovat pentru că la şcoală fetele vin cu buricul gol, sânii jucăuşi sub body transparente, fuste late cât cureaua şi pantaloni cu jumătate de tur, iar băieţii au cercei, părul vopsit şi ghiuluri de prost gust ? Să nu ziceţi că tot şcoala ? Ea îi vede cum pleacă de-acasă, ori familia ? Marea vinovată. Cei 7 ani de acasă nu pot fi recuperaţi în 12 la şcoală. Părinţii, în goana după bani, dorind să ofere copilui ce ei n-au avut, stau de dimineaţa până seara la serviciu şi lasă plozii cu cheia de gât în faţa blocului. Şi aici se găsesc băieţii de cartier care să aibă grijă de ei. Unii babaci au plecat deja în străinătate şi au încredinţat odoarele la rude. De care ascultă ca pisica popii.
Coşmarul şcolii nu este numai în şcoală. El continuă şi în afara ei, în proximitatea obscură a cartierului, pe trotuare, între blocuri, în discoteci, unde delicvenţa pusă în scenă de adolescenţi colcăie ca un focar de infecţie. Nimeni nu face gesturi radicale de combatere a flagelului, iar situaţia pare să scape de sub control. Şi aici e vinovată şcoala ? Nu cumva violenţele de mai sus sunt cauzele degradării societăţii româneşti ? Într-o ţară unde la 16 ani de la Revoluţie, corupţia rămâne cap de afiş, unde societatea e furată de domni cu acoperire politică chiar ziua-n amiaza mare fără să păţească nimic, de ce ne mirăm ca segmentul cel mai activ (vreo 5 milioane de tineri) în care chiar curge sângele cu viteză, nu e liniştit ? Dar de unde să ia modele ? O societate stricată implică familii stricate şi indivizi stricaţi. Ca s-o repari trebuie să-ncepi cu indivizii. Cine e primul care începe?Nu am pretenţia să fi realizat o superioară şi vindecătoare analiză a moravurilor altora. De altfel sunt sigur că unii se vor simţi lezaţi în amorul propiu, dar îi anunţ că sunt solidar şi sângerez împreună cu ei. Unii dintre noi practică o chinuitoare autoflagelare când pretind că iubesc şcoala. Şi din păcate o lovesc pe la spate. Nu sunt de accord cu toate aspectele întâlnite prin şcoli, dar a pune la colţ ca pe o curtezană de second hand această instituţie firavă şi neajutorată, în contextul în care e vinovată parţial, e curată dezinformare. Şi de ce nu, poate chiar o comandă.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu