youtube

marți, 10 aprilie 2012

Semnul superiorităţii (2) - de Nicolae.Geantă

„Nu cunosc alt semn al superiorităţii decât bunătatea”, striga Ludwig van Beethoven. Şi el, şi noi, înţelegem că ea e muzica dragostei. Fără bunătate, în dragoste suntem afoni. Afoni în excelenţă morală, cum ar zice englezii.

Scepticii, secole de-a rândul, au spus că prezenţa răului în această lume neagă existenţa lui Dumnezeu. Însă Dumnezeu nu e responsabil pentru răul meu şi-al dumneavoastră. Apoi, nu există bunătate fără Dumnezeu, dar nici Dumnezeu fără bunătate. Dumnezeu e bun în întregime: e drept, e sfânt, şi când Se mânie e tot bun.

Bunătatea e roada luminii, le spune Sfântul Apostol Pavel efesenilor. Şi nouă. Raza ei, oricât ar fi de intensă nu orbeşte. Căci bunătatea nu bate cu farul în ochi. Ea este un adevăr de viaţă, de transformare.

Tăria fizică a unui om este o realitate înfricoşătoare, dar a unui om bun este o mângâiere, zicea Bob Deffinbaugh. Încercaţi să fiţi balsam, adiere. Chiar dacă în viaţa dumneavoastră e furtună. Fiindcă sufletul bun, nu ştie că e bun, şi nici prin cap nu-i trece altceva decât ceea ce face. Fiţi buni fraţilor, căci nu ştiţi să fiţi altfel!

Un licean mi-a scris că „bunătatea este atunci când colegul de bancă îţi fură zilnic ciocolata din ghiozdan, dar tu o pui acolo şi mâine, chiar daca şti că-ţi dispare”. Frumoasă etică de viaţă. Am înţeles, de aici, că bunătatea nu are legătură cu ceea ce-ţi fac alţii, ci cu ceea ce eşti tu. I-am spus flăcăului că bunătatea nu se vede decât în doi. Chiar dacă numai unul plăteşte. Pentru asta, într-o zi David a fost numit „om după inima lui Dumnezeu”. Şi aşa a rămas!

Bunătatea motivează, scria Wayne Jackson. Fiţi motivatorii ei, în biserici, în societate, în România. Ne-am săturat de atâţia nemotivaţi.

Umblaţi în bunătate! Dar nu cu o bunătate de tip scrum, zicea Florin Ianovici, care se-aprinde imediat, face o flacără imensă, dar nu lasă-n urmă decât cenuşă! Ci, plini de o bunătate de tip jar, care mocneşte mereu şi la fiecare suflare se aprinde, sugera pastorul Betelului. Iar eu îl cred.

Fiţi plini de bunătate! Ca fundul Oceanului Pacific de ape! Nu uitaţi: Omul bun scoate lucruri bune din visteria bună a inimii lui. A spus-o Domnul Isus. El, e originalul bunătăţii.

Nicolae.Geantă

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu