youtube

sâmbătă, 1 decembrie 2012

România ta - de Nicolae Geantă


România ta e Parângul, Rarăul şi Sfinxul din Bucegi, e Delta Dunării, Transfăgărăşanul şi Putna cu straie de sărbătoare. Dar şi magherniţele de la periferiile urbane, încâlceala din labirintul Bucureştiului şi glodul de-ţi dă peste cizmă, pe ulitele satelor îmbătrânite de aşteptare. 



România ta e Nadia Comaneci si Ivan Patzaichin, Gica Hagi si Ana Aslan. E Djuvara, e Plesu, e Cioran, e Eminescu. Dar si liceele pline de nepasatori care scriu cu emoticoane.

România ta e graul Baraganului, titeiul Subcarpatilor, podgoriile Murfatlarului, turmele Sibiului si huila de la Petroșani. Dar si uzinele dezafectate, pădurile defrisate si câmpurile napadite de buruieni. Si de Pet- uri.

România ta e Sinaia cu Peleşul, Braşovul cu Biserica Neagră,  Bucovina plină ochi de mănăstiri. Dar si bisericile parasite, orfelinatele ori spitalele ei de bătrâni.

România ta e capra neagră, zimbrul Hategului si ursul carpatin. E barza, egreta si ciocirlia. Dar si câinii vagabonzi ce musca pe furis prin marile orașe.

România ta e Ştefan, Ţepeş şi Cuza. E Carol, e Mihai Viteazul şi Brâncovenii. Dar şi Ceauşescu, Năstase, Băsescu. Ori politicienii care mint ca meteorologii şi parlamentarii care nu văd viaţa searbădă a ţării decât prin geamurile (gipanelor) lor fumurii.

România ta esti tu. Sunt eu, si alții 19 milioane acasă si 15 milioane prin diaspora. Sau Basarabia. Romania e o tara frumoasa, cu oameni harnici, bătrâni simpatici si tineri inventivi. Dar cu copii putini, cu manele, mașini înscrise in Bulgaria si spagi. 

România e petecul de paământ binecuvântat de Dumnezeu pentru tine. Şi pentru mine. Doar în funcţie de tine îşi va da rodul sau spinii. În funcţie de tine va fi fericită sau ridată. În funcție de tine va fi vorbită pe la colţuri de rău sau de bine! Elogiată sau blestemată. În funcţie de tine va fi creştină sau pagână!

Te iubesc România, oricum ai fi! La mulţi ani române, oriunde te-ai afla!
                
*** Articolul a aparut pe www.ciresarii.ro la 1 dec. 2012
România ta - desen de Geantă Sefora, 2012
pentru Doodle4Google

      

Un comentariu:

  1. "Urmăriţi binele cetăţii în care v-am dus în robie şi rugaţi-vă Domnului pentru ea, pentru că fericirea voastră atârnă de fericirea ei!" Ieremia 29:7 - ROMANIA sau orice loc unde ne-a asejat EL. Amin.

    RăspundețiȘtergere