youtube

joi, 18 aprilie 2013

E corect să dea statul bani bisericilor? - Nicolae Geantă

Un prieten de-al meu, director de ziar local câmpinean, a scris săptămâna aceasta un articol în care se-ntreba retoric: "De ce trebuie să miluim cetățenii în sutană?" (vezi http://ziaruloglinda.blogspot.ro/2013/04/cuvantul-care-inteapa_16.html). Jurnalistul, care e și politician local - e șeful Comisiei "Cultură, învățământ, sport, religii" - deși a scris zeci de rânduri, nu a dat nici un răspuns întrebării din titlu, dar a publicat lista cu bisericile care primesc bani de la Primăria municipală.

Din listă (14 biserici, din care 7 ortodoxe) lipsesc Biserica Baptistă și Biserica Creștină după Evanghelie, deoarece nu au cerut niciodată bani de la stat, fie că n- au vrut, fie că nu au avut vreo relație în miniparlamentul local care să-i susțină.

Sunt de acord în câteva idei cu jurnalistul, căruia i-am spus părerea mea: o biserică trebuie "sponsorizată" de enoriași, nu de stat. Ea trebuie să ajute societatea, nu s-o îngreuneze. I-am mai spus domnului director că primăria, decât să bage milioane de lei în proiecte aiurite ( numai săptămâna asta a trimis scrisori tuturor părinților elevilor din școlile câmpinene, câteva mii, poate 10.000), este de preferat să sponsorizeze lucrarea lui Dumnezeu. Dar, fără discriminare cultică!

Ziaristul întreba, ca și mulți alții, de ce primăria să cheltuie bani publici cu bisericile? Păi tocmai pentru că sunt publice! Toți enoriașii bisericilor plătesc taxe și impozite la stat. Ei bine, tocmai din aceste impozite alocă sprijin financiar primăriile. E nedrept ca statul să sponsorizeze numai spectacole (să bubuie artificii, să dea discoteci în aer liber, să organizeze baluri pentru pensionari, să susțină sporturi etc ), teatre, muzee, școli sau chiar edituri! De ce să fie bani numai pentru distracție și nu și pentru Dumnezeu?

De fapt, banii aruncați pe spectacole sunt bani băgați în păcat!

E corect să dea statul bani bisericilor? Nu, pentru că bisericile trebuie să supraviețuiască singure. Da, pentru că mai bine îi dă caselor lui Dumnezeu decât păcatului! Cu cât mai mulți bani dați la biserici, cu atât mai puțin la concerte, zbenguială și dezmăț!

Cine sponsorizează spectacole în locul religiei nu îl cunoaște pe Dumnezeu. Și nici atât binencuvântările Lui!

Nicolae Geantă

5 comentarii:

  1. hay ,,bisericile de orice culoare azi nu mai sunt cea ce ar trebui sa fie ,,pentru ca oameni destepti le-au transformat in afaceri foarte profitabile ,,( preoti ,pastori ,,lideri etc ) ,,pentru toti acestia biserica nui altceva decat o vaca de muls ,Poti numi macar unul fara sa se fi manjit /? UN LIDER DE CULT care sa fie sarac ? IN TIMP CE spitalele sunt la pamant ,scolile de saemenea ,alocatiile penrtu copii o gluma ,pensiile de mizerie ! MULTI DIN MEMBRI bisericilor sunt la limita supravietuirii ,dar liderii incaseaza bani de la stat ,,din donatii ,etc ,,dar in scimb nici un lider nu se mai opune pacatului ridicat la rang de lege ,DE CE ? poate raspunzi u ? E timpul sa se faca ceva pt a opri JAFUL

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Poziția mea a fost următoarea: decât să arunce banii pe fereastră statul ar fi mai bine să-i dea bisericilor! De asemeni nu sunt de acord ca statul să plătească slujitorii bisericii!
      Dacă sunt slujitori mamonici, care văd totul o afacere, nu mă îndoiesc: într-o zi vor plăti...
      De ce bisericilor? Pentru că fără biserici bune degeaba avem școli și spitale ultradotate, degeaba avem o lume plină de bogați, degeaba avem alocații de 1000 de euro per copil. Fără Dumnezeu societatea e haos. Fără Dumnezeu nu e echilibru... De aceea biserica e prioritate... Nu știu ce înseamnă ptr dvs "jaf", dar vă asigur ca atâta vreme cât Dumnezeu va fi pe locul doi ca prioritate (să nu zic muuuult, mult mai jos), flagelul nu va fi stopat!

      Ștergere
  2. M-am referit la catedrala mantuiri ,, biserici neoprotestante adevarate cladiri megalomanice ,,,din bugetul tari .Adevarat avem nevoe de DUMNEZEU ,,si pornind dee aici vorbim de acte de caritate ,,asanarea saraciei ,sanse mai mari de vindecare pentru bolnavi ,,invatamant de calitate ,etc,( inteleg ca lucrati in domeniu ) DAR 99% din liderii religiosi doar se folosesc de numele lui D-ZEU ,,in lacomia lor de pelicani ,

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu cred că există în România nicio construcție/biserică protestantă construită de stat,,,
      "Pelicanilor" de care dvs vorbiți le va smulge Cineva fulgii! Cât de curând...

      Ștergere
  3. Nu as fi de-acord.

    Pentru simplu fapt ca cele deja mari se autogospodaresc singure si nu este necesar un "imprumut" de la stat.

    RăspundețiȘtergere