youtube

miercuri, 10 aprilie 2013

Mărturia creștinilor pe Facebook


facebook-at-work

Viața noastră este foarte diferită de a creștinilor de acum 40-50 de ani în urmă.
Fiecare creștin care  îşi mărturisea credința în vremurile comuniste era luat în vizorul autorităților. Nici în perioada interbelică sau chiar înainte de primul război mondial credincioșii nu puteau să depună mărturia fără riscul persecuției din partea familiei sau a Bisericii Ortodoxe.
Acum când vorbim despre acele vremuri unii dintre noi reacționăm foarte indispuși de diferența standardului nostru faţă de a lor. Conștiința noastră ne vorbește că nu suntem bine în toate ariile vieţii noastre. Revin la subiectul de astăzi: mărturia creștinului pe facebook sau pe alte reţele de socializare. Noi nu putem fabrica un nou context artificial în care să fim persecutați, dar nici nu putem da credit ideii că nu avem de dat mărturie înaintea lumii.
Există mulți oameni a căror viață mărturisește cu totul altceva decât ceea ce spun despre ei la adunare sau în cercurile creştine. Degeaba scriu completează la rubrica religie denominația ”penticostal, baptist sau creştin după evanghelie”, dacă nici cele mai elementare trăsături de comportament nu le-au asimilat. Spre exemplu a afişa poze de la mare sau de la piscină pe internet având un cont public şi nerestricționat nu ţine neapărat de denominație ci de bun simţ, ce să mai vorbim de încredințarea biblică. Scrisul în mesaje scurte divulgă foarte mult identitatea individului. Văd pe unii care scriu pe internet tot felul de lucruri având un limbaj vulgar.
Facebook-ul a devenit unul din modurile simple de divulgare a unei identități virtuale a creștinului modern. Ce trist este că asemenea mărturii nu ajută nici creștinul în cauză, nici biserica şi nici familia. Să ne gândim numai la efectul de propagare a răului. Vedeți, foarte mulţi oameni conștienți sau inconștienți promovează răul prin internet. La televizor răul se propagă printr-un număr limitat de oameni pentru mulțimi de oameni, pe internet răul se propagă de fiecare individ care are acces la internet, prin puțină imaginație, o minte stricată şi o gură vulgară. Nu pot să mă pronunț că cea mai bună idee ar fi ca toţi credincioșii care au probleme cu ce afișează sau postează ar fi bine să-şi dezactiveze contul sau conturile de pe reţele de socializare, însă în mod cert creştinii evanghelici ar trebui să fie un exemplu de urmat în ce priveşte conţinutul digital.
Ce trist este că în loc să influențăm societatea depravată prin exemplul personal, ne lăsăm influențați  de societate şi devenim cei conduși şi influenţaţi.
Un alt aspect mai nevinovat este postarea fotografiilor care exprimă luxul şi opulenţa. Nu zic că trebuie să ne întoarcem în sărăcie şi mizerie cum au trăit înaintașii noștri, dar nici nu trebuie încurajată viaţa luxuriantă şi opulența.
Trebuie să ne gândim mult la mărturia noastră când avem de gând să postăm pe internet. Nunțile excentrice, îmbrăcămintea indecentă arată clar că avem de a face cu un stereotip de creștinism obsedat de aceleași valori pe care le are şi lumea. Să nu uităm că şi astăzi mărturia pentru credinţa în Domnul Isus are un cost, şi poate unul din costurile mărturiei pe internet este abstinența de  a posta orice, de scrie vulgar şi de a ne deosebi de lume chiar şi pe facebook. Domnul Isus a accentuat atât în predica de pe munte cât şi în alte ocazii că urmașii lui trebuie să aibă un ţel mult mai înalt decât lumea.
Ce trist este că atât de mulți dintre noi rămânem la aceleași scopuri mărunte, vizibile, care atrag privirea asupra persoanei.
Nu este oare aceasta o divulgare a stării spirituale precare sau a goliciunii lăuntrice? Căutând sensul vieții în tot felul de preocupări firești  comune şi generale? Unde ne-am pierdut scopul de a trăi o viață sfântă până în ultima clipă a existenței noastre efemere?
Nu uitați: şi pe facebook depui o mărturie! Ai grijă pentru cine o depui, pentru Domnul Isus ori pentru lume?
Articol de la : Catau Adrian 

Un comentariu: