youtube

joi, 25 aprilie 2013

Teama de e-book (2) - Nicolae Geantă


Nu vreau să prohodesc cartea scrisă. Şi nici să condamn pe cei ce scriu cu degetul pe touch-screen. Mulţi semeni se tem că ne va sugruma e-book-ul. Dar în România nici 1 % din volume nu au ajuns în format electronic. ŞI Socrate s-a opus scrisului: “Oralitatea, memoria” striga el, crezând că scrisul le va distruge. Dar, scrisul rămâne, vorbele zboară! Şi tiparul a fost criticat: “Cine va citi aceste maldăre de cărţi?”. Apoi au devenit biblioteci, săli de lectură.  E drept, nu vom deveni mai deştepţi dacă avem iPad. Şi nici mai caligrafici.

Cartea e o marfă stranie, trezește emoții pe care nimeni şi nimic altcineva nu reușește. E forma fundamentală a culturii. Fără carte omul nu există, e în formă… primară! Un telegibon, vorba eseistului Christian Crăciun. Cărţile lasă loc de imaginaţie, filmele nu, ele îmbogăţesc limbajul, Internetul nu, cu cât se extinde cititul cu atât gândurile se exprimă mai uşor.  Iar predicile vor ieşi mai profunde, mai siropoase. Şi mult, mult mai vii.

Martin Luther spunea că se teme de cel ce citeşte o singură carte. Honore de Balzac zicea că se teme de cei ce s-au urcat pe scaune mai mici decât teancul de cărţi pe care le-au citit. Eu mă tem de creştinii care nu citesc.  Nici cărţi pe hârtie, nici pe tabletă. Biblia lor e plină de praf… Iar viaţa o continuă ceaţă.

 Sunt tare dezamăgit că românii nu citesc. Nu numai că nu-L vor găsi pe Dumnezeu, dar nu-şi vor dezvolta o parte din neuroni. Cercetătorii de la Sussex University spun că după 6 minute de lectură se reduce stresul cu 68 %. Muzica îl reuce cu 61 %, iar plimbarea în natură cu doar 40 %!

Nu vă temeţi de cărţi! Şi nici de e-book. Vedeţi, cititul nu dăunează sănătăţii! Tu ai curajul să citești o carte?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu