youtube

luni, 13 mai 2013

S i g h e t _ a g a i n

Sighetul trebuie mediatizat mai intens. Este realitatea cruda a istoriei contemporane – atat de hulita in trecut, dar cu inceput de elogiere in prezent. Este Auschwitz-ul romanesc, este Gayaneh-ul nostru de tortura si oglinda de ateizare, este moartea intinsa pe culmea de rufe, la uscat. Din nefericire este “cocotat in varful tarii”, unde a ramas sa-si planga ranile nemangaiate. Vizitand  “Memorialul” am simtit securea comunista cum imi curgea pe reverul camasii. Nu am cuvinte comparabile sa descriu fiorii, insa afirm că nu am urât niciodata mai mult comunismul decat in ziua aceea (comunismul, nu comunistii).

Paradoxal, desi credem ca in Romania fantoma celor ce ne-au inghesuit mosii la Sighet-Aiud-Rahova-Canal Dunăre-Marea Neagră etc a fost exorcizată, ea bântuie încă uliţele Valahiei. Priviţi câţi români spun că era mai bine în comunism!

Cred că trebuie introdus urgent un manual de Istorie a Comunismului in scoli, pentru ca tinerii nu pot simţii efectul Sighet. Si nici profesorii de Istorie nu-l pot descrie, daca nu l-au calcat, daca nu l-au trăit! Prin urmare, elevii care vizitează Memorialul (şi sunt destui) nu se vor mai plimba ca la Grădina de Vară, fotografiindu-se cu Grupul Statuar, ci vor merge pe plaiurile mioritice cu pledoarii ce ne vor tine departe de un nou Sighet.

Dacă Spurgeon spunea studenţilor săi că ar dori să-i ţină “măcar 5 minute suspendaţi deasupra Iadului”, suficient să predice eficient, eu, Nicolae Geantă, aş dori ca măcar 30 minute să plimb profesorii de Istorie prin celulele morţii din Sighet. Cred în eficienţa asta. Cred, deoarece credinţa noastră nu merge prin vedere! Ştiu că în spatele ei, nu sunt filosofii, nici sofisme. În spatele ei, e Tatăl nostru, e Dumnezeu!

Doamne, fereşte România de un nou Sighet!

PS: Am auzit zilele trecute ca Parlamentul a respins proiectul prietenului și fratelui meu Dorin Dobrincu, ex- directorul Arhivelor Statului, care cere un Muzeu al Comunismului la București, deoarece suntem singura capitală ex-comunistă fără așa ceva! (Vezi mai multe aici http://www.ziare.com/nicolae-ceausescu/comunism/dorin-dobrincu-un-muzeu-al-comunismului-e-

PS 2 : Sa fi binecuvantat Dorin! Mergi inainte. Nu exista infrangere. Numai cine nu lupta nu poate fi infrant. Dar, nici nu se poate bucura de victorie! Sunt sigur, Dumnezeu te va ajuta sa reusesti!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu