youtube

duminică, 30 iunie 2013

Romale aven co Del - ziua a III-a - Cornetu, Vrancea


După masa de prânz, am plecat din Tecuci spre Cornetu. Siretul curgea pe lângă noi învolburat și cu un debit uriaș. Nu știu de ce, dar l-am simțit că are o poftă teribilă de-a distruge. Doamne, nu-l lăsa să iasă iarăși din matcă! După o oră și ceva de călătorie am intrat în Slobozia Bradului. Unul din satele comunii este Cornetu, situat la 30 km sud-vest de Focșani, acolo unde Subcarpații Curburii îmbrățișează câmpia. 
Localitatea are numai 6 km asfaltați. Cu hârtoapele aferente. În rest, pietriș. Sau urme de pietriș. Pe străzi forfotă mare. Coloratură. Și-o droaie de Dacii papuc. Și căruțe. De fapt, ce auzisem despre Cornetu în afară de rromii pocăiți, e că-n satul ăsta cărăușii au 1 milion de euro amenzi! Și încă o trăsnaie: niște tipi ciudați au vândut cu acte false biserica baptistă în 2009! S-o facă supermarket! N-au reușit.

"Poporul" l-a cunoscut pe fratele Pustan în mașină. Și ne făcea cu mâna. Am intrat pe o tentativă de stadion. Ori parcare, căci avea staționate 3 TIR-uri și era netezit cu...griblură! Frații de la Cornetu finalizau de montat scena. Era în jur de 17. Apoi au venit cu camioane de canapele. Norii se aglomerase grămadă peste sat. "Nu plouă așa-i?", m-a întrebat fratele Vladimir pentru încurajare.

Peste o oră jumate a durat să instalăm logistica. Beni Dudaș a alergat cu cablurile pe o jumătate de pogon. După ora 18 încep să apară rromii. În grupuri de zeci, de sute, de mii. Urcați pe camionete, în papucuri. Daktarii și Safarii. Au fost mult peste 2000. Cred că au umplut un pogon, în aer liber. Uitasem să vă spun că în Slobozia Bradului locuiesc 6447 de persoane, dintre care vreo 4400 sunt rromi. Dintre ei 3147 au trecut la penticostali (2011). Au 4 biserici, fiecare cu "500-600 de membrii", mi-a spus fata păstorului Ivan. În Cornetu, la școală (realizată cu bani dela Banca Mondială, cu pagina web proprie), sunt 311 copii, sută la sută rromi. "Cam 50 abandonează anual școala. Dintre ei, cca 20 de fete se căsătoresc de tinere", declara o profesoară.

Florin Ianovici și Rugul Aprins au condus închinarea. Satul intrase în sărbătoare sfântă. Mii de plămâni se umpleau cu Dumnezeu. Norii deveniseră agresivi. "Nu plouă" era încă teama fratelui Vladimir. "Nu. Vor sta numai să ecraneze arșița". A urmat mesajul despre "bogatul căruia i-a rodit țarina". Vladimir Pustan a vorbit despre nebunia de a fi fără Dumnezeu. Peste două mii de oameni în picioare, pe canapele, cocoțați pe mașini, pe camioane, înghesuiți în remorca unui Tir. Tăcere. Lacrimi. Cine n-ar vrea să fie înțeleptul lui Dumnezeu. Și totuși... Florin Ianovici i-a chemat la Izvorul Înțelepciunii. Oameni prăbușiți în genunchi. Pe balast. Rugăciuni. Eliberare. Bucuria de-a scăpa de nebunia păcatului. 

Mulțumim fratelui Costel Ivan, păstorul din Cornetu. Mulțumim și fratelui Ducadam, celălalt păstor. Mulțumim Vasile Oprea, Isaura, Rugului Aprins. Slujiți cu poftă. Mulțumim celor ce ne-au oferit o masă caldă. ați mai pus ceva deoparte pentru Cer. Mulțumim fratelui Vasile Căpitanu pentru ospitaliere. Ne-a cazat pe toți Cireșarii la el acasă. O Del te binecuvintia! Mulțumin Isuse pentru protecție și călăuzire. Fără Tine am fi niște simpli nebuni!

După ora 0,00 am ajuns în Toflea. În timp ce satul dormea, vreo două ore, Beni Dudaș, Dani Coste, Liviu Cabău, Teo Rogojan și un grup de tofleni au mai descărcat și instalat încă odată logistica. A doua zi, la 10 fix, avem o nouă Serbare Cireșarii. La Biserica din Toflea. Seara la 20,00 încheiem la Bărbulești. va fi o zi grea. Rugați-vă pentru noi! E nevoie de har proaspăt.


Vladimir Pustan, Florin Ianovici, Nicolae Geantă & Cireșarii

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu