youtube

miercuri, 26 iunie 2013

Romale aven co Del

Minoritari. Dar mulți. Oficial se zice c-ar fi peste 620 de mii. Unii spun c-ar fi vreo două milioane! Adică cei mai mulți din UE. Majoritatea sunt săraci. Foaaarte săraci (statisticile UE dau un venit de 0,3 euro/zi/rrom). Un procent covârșitor mănâncă odată pe zi. Seara. Cinci ouă la doișpe inși! De muncit nu au unde, nu-i angajează mai nimeni. Ajutorul social primit e modest. La pensii nici nu visează. De fapt visul multora e doar pâinea pentru astăzi.
Politicienii îi manipulează. Nu numai la vot. Asociațiile umanitare, ONG-urile, primăriile ori Guvernul, doar le toacă fondurile pentru reabilitare. Nu le asfaltează străzile, nu le canalizează, nu le iluminează corespunzător. "Nu sunt importanți" e sloganul cvasiunanim. Când merg în tramvaie sau autobuze, când intră în restaurante sau mall-uri, ochii celor din jur devin para focului. Sunt scanați până în dinți. Pe unde trec lumea devine arici! Se strânge. În spitale sunt priviți cu dezgust, în școli sunt tratați ca looseri, în UE sunt logo pentru viață nesigură...

Legionarii au vrut să-i extermine  Comunismul nu i-a putut "educa". Nici școlile noastre. Pușcăriile nu i-au speriat. Democrația nu le-a oferit șanse egale. Consilierii și psihologii nu i-au putut integra; Uniunea Europeană nici atât! Și nici fondurile lor n-au adus vântul schimbării!

Au cea mai mare rată de creștere din Europa! (Și sunt minoritatea cea mai numeroasă de pe bătrânul continent!).  În satele românești fără pruncii lor, școlile ar fi avut de mult lacăt la ușă… Unii învățători, profesori, fără ei azi ar tunde frunză. (Știm, le e tare greu. Le mulțumim că suportă cu stoicism).

Rromii. Fără biserică etnică! O comunitate batjocorită. Marginalizată. Mereu împinsă la periferie. Mereu lăsată la urmă. "Țiganii!". Ridiculizați. "O minoritate națională sau majoritate infracțională?", întreba Petre Mihai Băcanu.  Cui îi mai pasă de ei? Mai au vreo șansă de integrare? Îi mai poate schimba cineva, ori ceva? Răspunsul e unic: Biblia! Pocăința. Întoarcerea la Hristos!

După ce s-au întâlnit cu Dumnezeu, rromii din Bărbulești s-au lăsat de scandaluri, de crime. Din cca 100 de pușcăriași anual, acum media e undeva la 5. La Râmnicelu, țiganii pocăiți nu-și mai căsătoresc pruncii la 10 ani. La Toflea, un sat netrecut pe harta țării, jumătate din rromi citesc Biblia. Adică mult peste 3500. Cârciumile, discotecile, barurile, au din ce în ce mai puțini cheflii. Aici, în 2008, s-au botezat o singură dată 500 de adulți! Cel mai mare botez nou-testamental din Europa contemporană! La Boldești Prahova, rromii construiesc o școală. School after school. Aci pruncii vin să-și facă temele, să manânce, să se spele... Unii dintre tinerii au ajuns studenți. Alții au absolvit. Copiii din țigănie au ajuns să-i vadă modele. Visul lor e să dea un… Barack Obama!

În comunitățile unde rromii s-au pocăit nu mai auzi manele. Ci imnuri creștine. Nu mai treci cu inima cât puricele pe străzile lor. Acum te salutâ. Nu te mai temi că îți saltă careva portofelul din geantă, celularul din buzunar... Și nici vreo roată de la mașină! Nu se mai învârt săbii Ninja ori pumnale. Poliția nu mai are bătaie de cap. Și nici profesorii, nici vecinii. Femeile devin respectate, copiii nu mai sunt exploatați. Mai ales la cerșit. Odată cu Hristos în viața lor intră lumina, ordinea, speranța. Înțeleg  că nu sunt periferici.

Este o vreme de trezire spirituală între rromii din România. În ultimii ani vin cu miile la Hristos. Când aud Evanghelia n-o ignoră. Nu contestă existența lui Dumnezeu, nici moartea lui Hristos. Când se văd sub “farul” Domnului se cutremură. Dau autoritate Scripturii, predicatorului. Nu sunt teologi versați dar au burdufuri de lacrimi nesecate. Și cântări... Imnurile lor au revoluționat bisericile.

E vremea secerișului între rromi. Trebuie investit mai mult în ei. Acum. Mâine nu se știe dacă secularismul, împietrirea, indiferența, nu se coboară și între ei! Fierul trebuie bătut cât e cald. Numai așa se modelează...

Noi, Cireșarii, am simțit chemarea. De mâine suntem în turneu pentru ei! Veniți să ne fiți alături!


Romale aven co Del! Să trăiți pentru Dumnezeu, rromilor. Și nu numai voi...

Un comentariu:

  1. imi pare bine ca nu stergeti comentariile care va deranjeaza...(cum a fost cel de ieri)
    Pace si intepelciune sa aveti

    RăspundețiȘtergere