youtube

duminică, 28 mai 2017

Poziții recente față de avort și homosexualitate ale Creștinismului în Europa de Est

Care sunt pozitiile crestinilor est europeni si rusi privind avortul si homosexualitatea? Ele sunt in general conservatoare. In medie, 71% din adultii acestor tari afirma ca homosexualitatea e imorala. In tarile ortodoxe procentul acesta e mai ridicat (84%) si mai scazut in tarile catolice (59%). 91% dintre moldoveni impartasesc aceasta perspectiva si 82% dintre romani. Surprinzator, doar 51% dintre greci vad homosexualitatea ca pe un act imoral, si doar 48% dintre polonezi. Pe ultimul loc sunt cehii, cu 21%.

Privind casatoriile intre persoane de acelasi sex, procentele difera  pe categorii de varsta. 45% dintre grecii intre 18 si 34 de ani agreaza cu casatoriile homosexuale, iar procentul acesta descreste la 19% la persoanele de peste 35 de ani. In Romania, 33% din tinerii intre 18 si 34 de ani agreaza cu casatoriile homosexuale, si 23% dintre cei peste 35 de ani. In Polonia procentul e de 42% si 19%, iar in Moldova de 8% si respectiv 3%, la fel ca in Rusia. Cele mai ridicate procente sunt in Cehia, de 77% la tinerii intre 18 si 34 de ani si de 60% la persoanele de peste 35 de ani.

Privind avortul, majoritatea romanilor sustin ca avortul trebuie sa ramina legal (58%), in timp ce in Republica Moldova doar 14% din populatie agreaza cu legalitatea avortului. Bulgaria detine recordul in lumea ortodoxa, 80% dintre bulgari fiind in favoarea avortului. In Ungaria, 70% din populatie sprijina avortul, iar in Polonia doar 41%. Dupa cu ne-am astepta, cel mai ridicat nivel de agreare cu avortul e in Cehia cu un procent de 84%.



Sursa: AFR / Alianța familiilor din România va recomanda: Pe linga datele discutate de noi, studiul Pew contine o multime de alte date interesante care pot fi citite aici: http://www.christianitytoday.com/gleanings/2017/may/pew-atheism-failed-central-eastern-europe-orthodox-identity.ht

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu