youtube

marți, 20 iunie 2017

Pentru tine ce înseamnă a iubi?

Alaltăieri, Denisa din Londra îmi zicea că a iubi înseamnă a ierta. Cine iartă uită. Și numai cine uită greșelile celui de lângă el poate îmbătrâni fericit, i-am zis.

Ieri, m-a sunat Dani din Detroit să mă întrebe dacă dragostea este un sentiment sau o alegere. Poziția sa față de concept este mană coborâtă din Cer. Numai că... frații din biserică nu prea l-au înțeles. Apropos, care dintre cele două o fi? (O să vă răspund după ce comentați dvs).

Astăzi, Fivi mi-a trimis un mesaj din București: ”Să ștergi o lacrimă celui care te-a făcut să verși râuri întregi din plâns. Asta e iubirea”. Dumnezeiesc.

Sthendal spunea că nu se iubesc cu adevărat decât cei care nu se cunosc. Nu-l cred, deși atunci când stai aproape de oameni parcă îi dau dreptate. Toți sunt normali până când ajungi să-i cunoști, vorba lui John Ortberg.

Augustin recomanda în scrierile sale ”iubește și fă ce vrei”. Atunci nu mai poți face rău aproapelui...

Ce e iubirea? Jertfă? Sentiment? Alegere? Vocație? Plăcere? Ce e?
Ce e iubirea pentru tine? Pentru noi? Cum o definim ca să înțeleagă cei dragi. Ori ceilalți.

Aș vrea să scriem acest articol împreună... Curaj...

Nicolae.Geantă


17 comentarii:

  1. Frumos articol! Ce e iubirea?

    Einstein spunea:
    Există o forță extrem de puternică pentru care, cel puțin până în prezent, știința nu a găsit o explicație formală. Este forța care include și guverneaza totul, este chiar în spatele oricărui fenomen care are loc în univers și încă nu a fost identificată de noi.Această forță universală este IUBIREA.
    Când cercetătorii au investigat o teorie unificată a universului au uitat cea mai puternică forță nevăzută. Iubirea este Lumina care îi luminează pe cei ce o oferă și o primesc. Iubirea este gravitație, deoarece îi face pe unii oameni să se simtă atrași de alții. Iubirea e putere, deoarece multiplică tot ce avem mai bun și oferă umanității șansa de a nu pieri în propriul egoism orb. Iubirea expune și revelează. Pentru iubire noi trăim și murim. Iubirea e Dumnezeu și Dumnezeu este Iubire.
    Această forță explică totul și oferă sens vieții. Aceasta este variabila pe care am ignorat-o de prea mult timp, poate pentru că ne este frică de iubire deoarece este singura energie din univers pe care ființa umană nu a învățat să o controleze după voința sa.


    Eu spun si cred cu toata fiinta mea:

    Iubirea este un dar dumnezeiesc, iubirea este Însuşi Dumnezeu. Nimeni nu poate iubi în afara Duhului Sfânt, ni­meni nu poate înţelege iubirea în afara Duhului Sfânt, în afara lui Dumnezeu. Iubirea este străină celor care nu-L cu­nosc pe Dumnezeu. Iubirea există pentru că Dumnezeu a adus-o în lume, pentru că ea nu poate să nu existe, nu poate să aibă sfârşit, pentru că nu are nici început. Ea nu poate să se împuţineze, pen­tru că ea porneşte de la Dumnezeu şi se revarsă asupra întregii făpturi, aşa încât, dacă iubirea nu există, doar noi suntem de vină pentru că nu o vedem.
    Dragostea se obţine doar prin efortul şi nevoinţa noastră personală. Ea poate fi, desigur, dată ca dar.

    Iubirea este cea mai mare forță a omenirii și, totuși, este cea mai modestă pe care ne-am putea-o închipui. – Mahatma Gandhi

    Să dărui totul, să sacrifici totul fără speranță de răsplată; asta înseamnă iubire. – Albert Camus

    RăspundețiȘtergere
  2. Dacă mi-ar pune cineva întrebarea " ce înseamnă pentru tine a iubi? "
    I-ași răspunde așa:
    Pentru mine în primul rând a iubi înseamnă a mă jerfi pentru cei din jurul meu. Dacă iubești cu adevărat înseamnă că ești gata să te jertfești pentru cel de lângă tine.
    Apoi a iubi mai înseamnă a ierta. Dacă iubești cu adevărat pe cineva înseamnă că că ești gata să ierți tot ce ția greșit indiferent de gravitatea greșeli.
    A iubi pentru mine mai înseamnă și dăruire. Dacă iubești pe cineva cu adevărat te vei dărui pentru acel cineva chiar și la moarte ...
    Dumnezeu n-ea demonstrat ce înseamnă iubire pentru cineva.
    A dăruit pentru noi o viață .
    O viață care apoi a câștigat-o pentru cer .
    Pentru mine a iubi înseamnă o moarte pe o cruce și o înviere care a dăruit viață!
    Pentru mine a iubi înseamnă Dumnezeu...
    Ps. Ce înseamnă pentru tine a iubi ?
    Denisa B.

    RăspundețiȘtergere
  3. Iată ce răspunsuri am primit de la anumiți prieteni pe whatsapp... Deși le doream aici...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Gabi, Luxemburg
      https://www.facebook.com/VibratiiPozitive/videos/421214481574003/

      Ștergere
    2. Gabi Luxemburg
      E cam greu sa iubesti...asa de la tine. Numai Duhul Sfant poate sa faca asta prin tine. Incercand sa iubesti dai in fapte insa rugand pe Dumnezeu sa iubeasca prin tine si punandu-ti inima in palma Domnului asta e cu totul altceva. Si sotia mai imi zice cateodata ca nu o iubesc cum ar vrea ea. Deci Nicu , a iubi este o alegere totala pentru Dumnezeu

      Ștergere
    3. Lili V., Câmpina
      Lili
      Cand iubești nu poti decat sa faci bine aproapelui;chiar si cand greseste,cauti sa-l acoperi in fata celorlalți. De obicei,daca putem să apasam,sa mai adăugăm si cate un cuvintel in plus.....
      Insusi, Domnul Isus ne spune ca cea mai mare dintre toate....tot dragostea rămâne.

      Ștergere
    4. Larisa, Lunca Sprie, Bihor
      Larisa
      A iubi înseamnă a renunta la tine însuți in favoarea binelui celui de lângă tine.

      Ștergere
    5. Vlad Schlezak, Londra
      Vlad
      Iubirea e evident sentiment, dar implica si alte laturi ale naturii omului, si de aici confuzia ca ar avea definitii diferite. Implica pe langa emotie si latura volitionala, intelectuala si comportamentala a omului, astfel devenind verb nu doar declaratie. Iubirea e definita clar in Biblie in multe locuri si cu multe exemple si cine e crestin nu cred ca ar trebui sa aiba dubii asupra definitiei, ci asupra faptului ca nu o practica, incalcand astfel o porunca a Domnului. Cand cauti sa Il cunosti pe Dumnezeu si sa umblii pe calea Lui vrei sa fii ca Isus si atunci nu ai cum sa nu stii ce e iubirea. Restul e filosofie a lumii, incepatoare sau in forma continuata, deci irelevant

      Ștergere
    6. Adriana N., București
      Intr-o zi un baietel si o fetita se jucau si baiatul i-a propus fetitei sa faca schimb de cele 2 lucruri care le placeau cel mai mult, respectiv jucarii baietelul si dulciuri fetitei. Zis si facut. Doar ca ajuns acasa baiatul a fugit repede in camera de unde a scos in graba de sub perna cele mai frumoase jucarii pe care le avea. Intr-o mana tine dulciurile fetitei si in cealalta mana cele mai frumoase jucarii pe care le avea. Moment in care s-a intristat foarte tare la gandul ca poate si fetita isi oprise la randul ei cele mai delicioase dulciuri...
      Cred ca dragostea e sa dai ce ai mai bun celui de langa tine.

      Ștergere
    7. B., Brazi, Prahova
      Pentru mine a iubi înseamnă sa ierți pe cei ce au calcat cu bocancii pe sufletul meu si au rămas rani adânci.Si eu mi-am făcut un motou pt mine si nu vreau sa- l uit toată viață mea...Aleg sa sufăr in loc sa fac pe alții sa sufere,aleg sa iubesc in loc sa urăsc si aleg sa pierd acum si sa câștig veșnicia .

      Ștergere
    8. Natalia, UPG Ploiești
      Natașa
      Pentru mine a iubi inseamna a vedea in semneii mei o frantura a lui Dumnezeu iar iubire o putem arata doar prin fapte bune,recunostinta,intelegere,o vorba buna care sa aline sufletul celui trist chiar si un zambet care poate sa ridice de jos pe cel cazut.

      Ștergere
    9. Oana, Londra
      Pentru mine a iubi inseamna a jertfi.cea mai mare dovada de iubirea a fost la calvar.(jertfa Domnului Isus)

      Ștergere
    10. Valentin Pop, Veneția
      Să iubești ceva care se pune împotriva ta! Ce să faci? O faci... Dar stai că nu e așa. O faci, și o faci bine, și o faci din totă inima, și o faci să nu îți pară rău că a făcut-o!

      Ștergere
  4. Pentru mine a iubi este o alegere:aleg sa iubesc sau aleg sa nu iubesc;e un verb continu care implica actiune:daruire,jerfire,iertare.Aleg intotdeauna sa iubesc chiar daca nu toti merita,chiar daca multi ma ranesc...a iubi e cel mai frumos sentiment,e porunca lui Dumnezeu,e ceea ce ne uneste pe toti.

    RăspundețiȘtergere
  5. A iubi înseamnă să dau altora ceea ce as vrea sa primesc și eu în schimb, să zambim împreună și să nu fie regrete. Că în mormânt plecam doar cu relații sau cu regrete. :)

    RăspundețiȘtergere
  6. Iubirea este jertfa, sentiment, alegere, vocație și plăcere.
    Este jertfa atunci când nu-ți mai pasa de banii ce-i ai pentru pâinea de mâine și îi dariesti orfanului astăzi.
    .
    Este sentiment atunci când simți durerea celui de lângă tine, când suferinta/ neliniștea celuilalt ti-o asumi pentru a simți împreună a cu el.
    .
    Este alegere atunci când nu ești influențat de nimic si il iubești chiar și pe cel de alta naționalitate (alb/negru), dușmanul, cel ce te-a făcut sa plângi cândva.
    .
    Este vocație atunci când iubești din inima; când faci din asta un obicei în viața ta dar fără a te opri din progresul de a iubi tot mai mult, aropiindu-te de iubirea ce ne-a aratat-o Hristos.
    .
    Este plăcere atunci când iubești si în ascuns, când nu te vad fratii, cand camerele nu-s îndreptate spre tine.
    .
    Iubirea costa timp nu bani!


    Cosmin Biriiac

    RăspundețiȘtergere
  7. Iubirea= alegere. Toate lucrurile bune despre care s-a spus aici le faci doar dacă alegi să le faci

    RăspundețiȘtergere