youtube

vineri, 19 august 2011

Rănile tinerilor (3) - de Nicolae.Geantă

Răni curate, răni murdare

Rubens, Sf. Sebastian
Tinerii noștrii au multe răni. Și-n palme, dar și în inimi. Dar nu toate vin din război. Nu toate sunt curate.“Răni curate, răni murdare”, spune Florin Ianovici. De fapt, sunt prea nesemnificativi numeric cei ce poartă răni curate. Onorabile. Cu care să se mândrească. Nu se pot lăuda tinerii cu răni făcute în tranșeul păcatului, în șanțul alcoolului, în carcera tutunului, în arestul drogurilor sau sub cătușele pornografiei. Nici cei ce-și julesc conștiința prin spinii internetului sau hățișul televizorului, prin fumul discotecilor, prin cuțitele flirtului, sau moara urii. Nu-s răni curate pentru inimile pline de patimi, nici pentru cei ce suferă de cruzi de-o ciroză la ficat provocată de țuică ori wischy, au o gaură-n plămân datorită tabagismului infantil, poartă dioptrii ca fundul de borcane pentru că nu și-au putut dezlipi ochii de plasme sau touch screen-uri. Și nici casele ruinate de un divorț pentru desfrâu sau egoism, nici afacerile ruinate pentru lanțul de minciuni, nici ochii vineți din încăierare... Nu, astea nu-s răni ce trebuie decorate, ci-s făcute din prostie. Și ignoranță. Multă, prea multă ignoranță.

Uneori vedem tinerii ce vin cu răni în biserici. Problema gravă n-ar fi că vin, ci că pleacă înapoi cu ele... Și plăgile cresc. Apoi, răniții îi rănesc și pe alții. Cine lipsește cel mai ades la Masa Domnului? Cine nu participă mai deloc la ora de rugăciune, la studiu biblic? Cine se trezește cel mai greu duminica dimineața? Cine se lasă cel mai greu conduși? Cine are nevoie de cele mai multe avertismente, mustrări? Cine își cheltuie banii pe nimicuri? Cine irosește cel mai mult timpul? Sănătatea? Cine intră în anturaje cu lumea, cu cei netăiați împrejurul inimii? Cine provoacă insomnii în familii, turbulențe în școli, pe străzi, în autobuze și tramvaie?

“Nu toate rănile sunt decorate”, susține Florin Ianovici. Pentru că Dumnezeu nu le vindecă obligatoriu pe toate. Până și neprihănitul David a trebuit să strige prins în aceste capcane: “Rănile mele miroasă greu și sunt pline de coptură, în urma nebuniei mele. (Psalmul 38:5). Rănile mele sunt murdare. Rănile mele sunt datorate nebuniei fărădelegii, spune marele psalmist. Sunt datorate sfidării legilor.

Slavă cerului că există și azi tineri care suferă pentru credință. Copiii care mănâncă cu noduri în gât cornul școlar, pentru că profesorii îi batjocoresc la ore în fața clasei că-s fanatici religioși. Tinerii cu fețele roase de lacrimi pentru că-s marginalizați de colegi. Păcatul lor e că merg la biserică și nu la party. Fete ironizate pentru că poartă batic pe cap. Și pentru că îndrăynesc să-și păstreze fecioria. Băieți care sunt forțați să tragă un fum de țigară, ori legați de mâini li se toarnă alcool pe gât. Adolescenți cărora li se aruncă Biblia de pe bancă la școală, când vor să argumenteze o deviere de comportament. Tineri care mănâncă bătaie de la părinții nepocăiți, pentru că fac mărturie publică prin boteaz, pentru că s-au întors la Domnul și insistă să-și aducă și familia pe calea cea bună. Mai sunt în țara asta tineri la nunta cărora părinții sau rudele nu participă (și nici prietenii), susținând că s-au prostit, că i-au făcut de râs alegând o căsătorie liniștită în Hristos, și nu una cu ciocniri de pahare, cu zbierete răgușite și înjurături picante, cu bâțîieli și manele... Astea sunt răni curate. Sunt răni spălate cu sângele Lui Isus. Și cu lacrimile Tatălui Sfânt. Ferice de voi dacă le aveți!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu