youtube

miercuri, 24 august 2011

Rolul Bisericii - de Nicolae.Geantă

Biserica are tripla menire: de închinare, edificare şi multiplicare, menire ce acoperă toate relaţiile spirituale - ne raportăm la Dumnezeu, la fiinţele mântuite şi la fiinţele nemântuite.

Închinarea este recunoaşterea de către creştin a persoanei lui Dumnezeu şi totodată răspunsul său.

Edificarea este încurajarea şi instruirea spirituală pe care şi le dăruiesc creştinii reciproc. Este zidirea creştină. Unitatea credincioşilor este mărturia pe care o aduc lumii şi promovează evanghelizarea.

Multiplicarea este procesul prin care sporeşte numărul credincioşilor ca urmare a mărturisirii Evangheliei. Ea are ca rezultat lauda şi închinarea aduse lui Dumnezeu (1 Tes. 2:9, 19-20).

Mandatul pe care L-a încredinţat Domnul Isus bisericii Sale include o creştere şi o dezvoltare permanentă a bisericii şi fără îmdoială că tot El a pus la dispoziţia bisericii Sale resursele şi puterile necesare pentru ca aceasta să îşi poată împlini misiunea.

Dacă în 2011,  închinarea şi edificarea se găsesc în bisericile noastre din belşug - grupurile de tineret, biserica întreagă sau fraţi individuali cu "daruri" conduc lauda şi închinarea, iar "bătrânii" sau "învăţăceii" reuşesc adeseori onorabil să edifice pe cei prezenţi - marea problemă a noastră este multiplicarea!

"Mergeţi în toată lumea şi faceţi ucenici", adică Marea Trimitere a Domnului Hristos, a devenit o obligaţie bisericească opţională! Apropos, se poate ceva obligatoriu opţional? Hmm. Biserica demonstrează că acest paradox e posibil! "Am crezut că Marea Trimitere e Marea Opţiune şi mulţi au socotit că preţul e prea mare pentru a alerga după carul famenului etiopian", scria Vladimir Pustan.

O biserică ce nu misionează demisionează. "Creştinismul e ca mersul pe bicicletă, spunea pastorul din Beiuş, dacă nu mai pedalezi o să cazi". Şi în viaţa spirituală, şi în sondaje...

Deficienţa evanghelizării este argumentul prin care, la capitolul multiplicare, în loc de curbă ascendentă se înregistrează descendenţă. Nu credeţi? O spun cifrele. În decembrie 2011, la Recensământul oficial al României, bisericile se vor privi în oglinda crudă a realităţii...

Din fericire, există multe biserici care s-au multiplicat... Dumneavoastră din care faceţi parte?

Nicolae.Geantă

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu