youtube

joi, 29 martie 2018

Etica, morala și dragostea - de Nicolae.Geantă

Zilele trecute am vorbit cu un prieten care a declanșat un incident într-o școală. Un elev numai de 10 a luat un 7. Cu toată presiunea creată - de părinții copilului (care sunt profesori!), de director, inspectori, politicieni sau minister, prietenul meu nu a modificat nota! Motivația sa a fost una care m-a uimit: sunt doctorand la “Etica și morala iudeo-creștină” și nu pot să încalc principiile pe care le studiez...

M-am gândit că etica e o filosofie cu propovăduitori vechi, încă din antichitate: Platin, Socrate, Aristotel. Dar are partizani și azi. Etica “încearcă” să livreze răspunsuri cu privire la morală, la comportament, la rădăcinile răului sau binelui. Încearcă dar reușește?  Căci etica și morala sunt un fel de filosofia dreptății: “ai făcut rău ești pedepsit”, “primești ceea ce meriți”, “cui face rău i se răspunde cu rău”...

Nu pot să spun ca etica și morala sunt greșite. Dar dragostea le desființează. E mai presus de ele! Spuneam unei psiholog ca dragostea nu are etică. Etica e un fel de lege. Dragostea este har! Primești în ciuda faptului că... “Morala și etica mă pot scăpa de închisoare. Doar dragostea mă poate scăpa de iad!”

Când fariseii au adus o femeie prinsă în actul curvie la Hristos (Ioan 8), după etica și morala lor trebuia ucisă cu pietre. După dragoste păcatul i-a fost șters. Crucea asta face. Iar Dragostea nu e oarbă, nici fraieră, se face doar că nu vede!

“Cum vreți să mă port cu fiica dvs, cu dragoste sau cu dreptate?”, am întrebat o mămică revoltată, a cărei fete nu învățase deloc. “Și cu dragoste, și cu dreptate”. Dar asta nu se poate. Nu poate fi și Lege și Har.

Discuția cu prietenul meu m-a luminat de ce e eșec în biserici. Aplicăm mai mult etica decât dragostea. Și tocmai de iubire ne-a predicat Isus... Și apropo, de incidentul povestit mai sus: câte persoane au fost bulversate din cauza eticii? Dar dacă se aplica dragostea?

Iubește, îi spune un medic unui pacient în timp ce îi scria rețeta. Și dacă nu funcționează?”. “Mărește doza!”. 

Mergeți și faceți și dvs la fel!

Nicolae.Geantă
Fundația Cireșarii

3 comentarii:

  1. Un articol de nota zece ! Felicitari domnule profesor si Domnul sa te binecuvinteze cu HARUL ungerii Duhului Sau Cel Sfânt, pe tine ,pe cei dragi tie si pe toti ascultatorii si împlinitorii poruncii lui Hristos IUBIREA NECONDITIONATA fara prejudecati de nici o forma ...chiar daca !
    Dumnezeu este DRAGOSTE !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Fii binecuvântat prietene!
      Dumnezeu să-ți lungească aripile! Nu doar să zbori mai Bine, ci să încapă sub ele cât mai mulți!
      Chiar, știai că aripile sfinților sunt direct proporționale cu inima?

      Ștergere
    2. Fii binecuvântat prietene!
      Dumnezeu să-ți lungească aripile! Nu doar să zbori mai Bine, ci să încapă sub ele cât mai mulți!
      Chiar, știai că aripile sfinților sunt direct proporționale cu inima?

      Ștergere